Rezervni dijelovi ljudskog tijela mogli bi da budu dio naše budućnosti, tvrde naučnici iz Ohaja koji su po prvi put uspjeli da razviju dio ljudskih crijeva u tijelu miša.

Medicina sve češće prakticira presađivanje ljudskog tkiva i pojedinih dijelova tijela. Postižu se sve veći uspjesi. Također i u slučajevima u kojima u nedavnoj prošlosti svojstvo svakog organizma
da odbija strano tijelo nije dopuštalo urastanje posuđenog dijela u cjelinu organizma. Presađivanjem se zamjenjuje neki dio tijela u nakani i nadi da već na smrt osuđeni život ponovno zadobije
ili samo produlji životni vijek. Pretpostavlja se, a to je i opravdanje zahvata, vrijednosno prihvatljiv način života s novim, presađenim organom.

Minijaturan dio crijeva nastao je iz jedne jedine matične ćelije, a stručnjaci se nadaju da će jednog dana na ovaj način moći da se “uzgajaju” zamjene za oštećene ljudske organe i tkiva.

– Ovaj eksperiment nudi mogućnost potpuno novih načina istraživanja bolesti crijeva, poput raka i Kronove bolesti – kaže doktor Majkl Helmrat koji je vodio istraživanje.

On nije prvi koji vjeruje u to da ćemo jednog dana moći da “ugrađujemo” rezervne dijelove tijela. Naučnici sa Univerziteta Hangdžu u Kini testiraju 3D štampač “Regenovo” koji umjesto plastike štampa ljudsko tkivo.

Jedna 83-godišnja žena iz Belgije prošle godine je povratila normalnu funkciju vilice zahvaljujući novoj kosti koja je odštampana 3D štampačem, i to od fine titanijumske prašine.

Plastični hirurzi u Hanoveru na tragu su otkrića koje bi omogućilo zamjenu pokidanih nerava kod ljudi. Oni u eksperimentima koriste paukove niti, koje su veoma jake i duge čak i do 200 metara, kako bi zašili oštećene nerve.

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.