Wicca je suvremen i drevan holistički svjetonazor utemeljen na štovanju čovjekova jedinstva s prirodom i njezinim ciklusima. Njezin je korijen davna čovjekova potreba da osigura pravilnost izmjene godišnjih doba i smanji nesigurnost vlastite ovisnosti o dobrohotnosti prirode, koja je davala život, ali ga i oduzimala. U prirodnoj evoluciji ljudske svijesti, na spiralnom putu od jedinstva do dualnosti i obratno, zapadna znanost i religija odvojile su čovjeka od njegova okruženja, ubijedivši ga da je “objektivni promatrač” i bogomdani gospodar. Premda je tako ostvario neslućen tehnološki razvoj, izgubio je svijest o uronjenosti svoga postojanja u kontinuum života na Zemlji, o krhkosti svoje izdvojenosti od mreže života, čiji je dio.
Danas, na početku XXI. stoljeća, djelovanje utemeljeno u nedualističkim stanjima svijesti postaje imperativ. Ekologija, znanost o Zemlji kao zajedničkom domu, mora početi iznutra i dokazati se izvana. Wicca je grupni razvoj i promjena svijesti, iniciranje unutarnjih promjena koje stvaraju holističke materijalne rezultate.
Magijski i duhovni rad unutar Wicce odvija se u kovenima, grupama od (najbolje) trinaest članova/članica. Rituali prate izmjenu godišnjih doba, Mjesečeve mijene ili trenutne potrebe grupe. Za sudjelovanje u radu kovena potrebna je sposobnost ulaska u viša stanja svijesti, osobna i životna odgovornost te spremnost na razvoj osobnosti na materijalnoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj razini (ako sve te osobine i nisu razvijene, potrebna je barem želja za radom na sebi). Rituali su zabavni, veseli, ekstatični i učinkoviti. Povezanost je unutar grupe velika. Žene i žensko načelo imaju bitnu ulogu. Seksualnost i tjelesno nisu odvojeni od duhovnog. Krajnji cilj Wicce kao suvremenog praktičnog i duhovnog svjetonazora je osvijestiti pojedinčev unutarnji svijet i omogućiti mu da učinkovito funkcionira u materijalnom svijetu, utemeljen u svijesti jedinstva sa svojim prirodnim i društvenim okruženjem.

KAKO POSTATI VJESTICA:

Prvi korak – Nadi svoj put
largeCitaj i uci. Citaj sve cega se mozes docepati o vjesticama , kao sto su knjige, internet stranice, casopisi. Napredovati u Vjesticarstvu i magiji se moze samo ucenjem i postivanjem pravila. Pri tome je potrebno paziti sto se cita jer je literatura cesto napunjena krivim informacijama.Kada ste procitali puno toga, vrijeme je da odlucite dali je to pravi put za vas. Vjestice i druge slicne magijske religije su prirodne religije. Idite van , u sume, na jezara, osjetite bozansku snagu prirode. Idite kampirati.Uzivajte na suncu i mjesecini.Promatrajte prirodu i price, zivotinje.Naucite sve sto mozete o zemlji i o nebu jer to je tjelo Velike Boginje I Velikog Boga.

Drugi Korak – Definirajte svoj put
Dakle, sada znate osnove i zakljucili ste da je to nesto sto bi se definitivno moglo uklopiti u vas sistem vjerovanja. U biljeznicu pocnite pisati razloge zasto je Vjesticarstvo vas put. Sto Vjestica vama znaci? Cemu se nadate da cete poctici kroz Vjesticarstvo? Cega se bojite od kada se bavite time? Kako zamisljate Boginju i Boga. Budi potpuno iskren. Nitko nece citati to osim vas, ali budite oprezni, pogotovo ako zivite u Hrvatskoj. Ta biljeznica ce s vremenom postati vasa knjiga sjenki.
Nema tocnih ili krivih odgovora na ta pitanja. To nije test, to je samo pomoc pri definiranu vaseg puta.

Treci korak – Istrazivanje magije
Primjetiti cete da jos nisam spomenula nista o magiji ili ritualima, ato je zato jer prvo morate proci prva dva koraka. Magija nije “Cirba-ciribu”, to nije podredivanje prirodnog tijeka stvari da bi odgovaralo vasim potrebama. Magija je jednostavno podizanje i kanaliziranje energije nadeno u sebi da bi se lijecilo i razvijalo sebe.
Prije nego pocnete raditi sa magijom morate nauciti neka pravila i etiku vezanu uz magijske radnje. Zapamtite da ste odgovorni za svoje radnje. Ako naudite nekome sa magijom, znajte da cete odgovarati za to i da ce vam se vratiti i prije nego sto cete ocekivati.
Trebate takoder razumjeti i osnovnu strukturu rituala: stvaranje kruga, prizivanje cuvara kula, prizivanje Boginje/boga,podizanje i usmjeravanje energije, uzemljivanje viska i blagoslov i zatvaranje kruga.
Nauci mjeseceve faze i kako utjecu na magiju. Morate uvijek znati dali je rastuci, padajuci, mladi ili puni. Naucite osjecati kako mjesec utjece na vas.

Cetvrti korak – Ucenje vizualizacije
Pokusaj meditirati kako bi razvio svoju sposobnost vizualizacije. Sposobnost vizualizacije i fokusiranja misli ce jako povecati snagu vaseg rituala.
Naucite biti smireni.Naucite povuci snagu iz Vas samih i iz zemlje, sunca, mjeseca i zvijezda. Naucite biti mirni. Naucite cuti glas Velike Boginje i Velikog Boga kada vas zovu.

Peti korak – Magijski rad
Sada mozete poceti osnovni rad sa magijom. Nemojte upoterbljavati rituale pisane po knjigama i nadene na raznim stranicama na internetu jer one su pisane za autora a ne za vas. Oni vam trabaju biti samo vodic kako napraviti svoj magijski ritual. Svaka vjestica bi trebala pisati svoje carolije.

Sesti korak – Samoposvecenje
Ako jos uvijek osjecate da je Vjesticarstvo put za vas nakon svog tog ucenja, onda je pravo vrijeme za izvodenje rituala Samoposvecenja.
To bi trebao biti Vas ritual. Napravite ga kako god zelite i kako ce biti vama najznacajniji. To znaci upravo ono sto i pise – Vi se posvecujete Boginji i Bogu kako ce Vjesticarstvo i dalje ostati Vas Put.

Sedmi korak – Koven ili Krug
Obicno se preporuca jedna godina ucenja prije nego bi Vjestica trebala razmisljati o pridruzivanju nekom kovenu ili krugu. To vam daje vremena da prodete jedan puni ciklus Sabata i da ustanovite sto najbolje vrijedi za vas.Puno vjestica rade same, i to je dobro ali takoder bi bilo dobro da pokoji put rade u krugu sa drugim istomisljenicima/ama.Uvijek je dobro nauciti poneku novu ideju.

Osmi korak – Inicijacija
Kao prvo treba razlikovati Inicijaciju u Magiju i Inicijaciju u koven ili krug.Inicijacja u Magiju bi uvijek trebala biti ritual izveden u samoci
To je Vas privatni trenutak izmedu Velike Boginje i Velikog Boga i Vas, gdje se u ptpunosti posvecujete Vjesticarstvu.To bi trebalo biti nesto vama znacajno! Ritual mora biti samo Vas!

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.