Žene imaju divlje i maštovite snove, a muškarci dosadne

Zbog hormonalnih promjena žene češće sanjaju, imaju noćne more i jasnije se sjećaju sna, a muškarci sanjaju nepoznate ljude, automobile i scene nasilja

Razlika u tjelesnoj temperaturi uzrokovana hormonalnim promjenama kod žena zaslužna je za različite snove kod njih i muškaraca, otkriva istraživanje Sveučilišta West England. Tjelesna temperatura se povisuje za vrijeme ovulacije i snižava u vrijeme menstruacije, pa je upravo to vrijeme u kojemu žene sanjaju “divlje” snove.

Žene češće imaju noćne more, emocionalnije snove kao i veći broj snova s elementima fantazije i mašte, objašnjava istraživačica snova, profesorica Jelly Bulkeley. Tako 30 posto žena redovito ima noćne more dok takvu vrstu ružnih snova ima tek oko 19 posto muškaraca.

Budući da su njihovi snovi dramatičniji, žene se i bolje sjećaju detalja. Trudnoća također ima velik utjecaj na snove pa trdunice češće imaju noćne more, kao i snove o vodi i životinjama. Ženski snovi u prosjeku sadrže više emocija, duže traju i sadrže više bliskih ljudi. U muškim snovima prisutno je više nepoznatih ljudi, a često sadrže i automobile, putovanja i scene nasilja.

Okidači noćnih mora

Kasnovečernji obroci, pretjerano pušenje i pijenje alkoholnih pića kao i previše kave mogu biti okidači noćnih mora. Oni ometaju redovan san i uzrokuju češće buđenje koja ometa REM fazu sna. Zbog toga dva sata prije odlaska na spavanje ne bi trebali jesti, piti ni pušiti, kažu stručnjaci.

Top pet najčešćih ženskih snova

Gola u javnosti

Ovaj san simbol je osjećaja ranjivosti i straha od razotkrivanja. Može značiti i nepripremljenost za nešto što će se dogoditi.

Lov i bijeg

Ovaj san simbolizira bijeg od problema s kojim se sanjač ne želi suočiti.

Padanje

Ovaj san predstavlja strah od gubitka kontrole te bespomoćnosti u nekoj životnoj situaciji.

Let

Ova se vrsta sna često naziva lucidnim snom u kojem smo svjesni da sanjamo. Ako vam se sviđa san u kojem letite to simbolizira da imate kontrolu nad situacijom. Ako vas je strah dok letite, vjerojatno se bojite nekog životnog neuspjeha.

Ispadanje zubi

Ova je vrsta snova povezana s problemima oko doživljavanja sebe i niskog samopouzdanja. Stručnjaci tvrde kako ispadanje zubi otkriva tjeskobe i strah oko toga kako nas drugi doživljavaju.

 

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.