Stoljećima stara tradicija zakletih djevica ili burneša, bioloških žena koje su odlučile živjeti kao muškarci i danas je živa u selima sjeverne Albanije.

Iako biološki žene, one žive kao muškarci. Odijevaju mušku odjeću, žive u celibatu, ravnopravne su muškarcima i imaju veliki ugled u društvu.

Neke su na taj način izbjegle prisilne udaje, druge su jednostavno željele isti ugled kao muškarci, treće su tako odgajane jer u obiteljima nije bilo muških nasljednika.

“Zavjetovao sam se da ću postati muškarac, odgajati sestru, brata, uzdržavati kuću. Cijela Albanija me poznaje. Imam autoritet jer gledam svoja posla i svoje probleme. Da sam bio povučena žena, tukli bi me kao psa.” – Zonja

zaklete-djeviceZonja je jedna od Burneša, a iako njezino ime na albanskom jeziku znači djeva, ona o sebi govori u muškom licu. Smatra se muškarcem i ne voli kaže imati posla sa ženama. ‘Žene nemaju mozga.’ odrješito kaže Zonja.

“Nikada se ne bih udala. Ne sviđaju mi se odnosi kakvi su u današnjim obiteljima.” – Marta

Razlozi da djevojka postane burnešom su višestruki. Od preuzimanja uloge muškog nasljednika u obitelji, izbjegavanja prisilnih brakova do činjenice da su u tradicionalnom, patrijarhalnom društvu željele imati isti ugled i prava kao muškarci.

I Marta je burneša, ali ona  i dalje nosi žensku odjeću. Preuzela je samo muške manire, objašnjava nam Andamion Murataj, albanski redatelj koji tri godine priprema film o ovome fenomenu. ‘Ne nalazimo to nigdje drugdje u Europi. Otvoreno žive kao muškarci iako svi znaju da su rođene kao žene’ objašnjava Andamion.

Upravo je to paradoks albanskog društva. Istodobno zatvoreno i konzervativno, a opet toliko otvoreno i tolerantno da prihvati različitosti. Iako je uvriježeno mišljenje da su burneše fenomen koji nestaje i koji je vezan isključivo za sjeverne dijelove Albanije, mi smo se uvjerili u suprotno.

bernusaĆamile Stema (92) kao burneša živi od svoje 20. godine. Preuzimanje ove obaveze bio je jedini način da nakon očeve smrti naslijedi porodičnu zemlju i da zaštiti devet mlađih sestara. Tako je postala zakleta djevica. Većinu života provela je sama, a sad je poslednja burneša u planinskom seocetu Baraganeš. Na pitanje kako doživljava sebe, odgovara: “Mislim da sam uvijek bila i muškarac i žena”.

Prema drevnom kodeksu, žena se opisuje kao “vreća načinjena da traje dok živi u kući svoga muža”. Stoga su mlade žene čak i same birale da žive kao burneše, da bi izbjegle da već kao tinejdžerke budu udate za trostruko starije muškarce i osuđene na doživotnu poslušnost i težak rad u domaćinstvu.

To je tradicija koja izmumire. Procjenuje se da ih je na svijetu ostalo samo još nekoliko desetina, i da će se i preostale uskoro preseliti u legendu.
)

About The Author

Urednik

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.